Rozinky - Sušené plody, ořechy, semena

Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení 0 hodnocení
 

Rozinky sultánky - přirozeně sušené a nesířené. Původ země: Turecko. Množství 500 g

Dostupnost Skladem
Cena 99 Kč
Počet (ks)

   

Kód produktu 07
Výrobce Happy Harvest
Kategorie Rozinky sultánky
Záruka 1 rok
 
 

Rozinky - jsou sušené plody vinné révy. Sultánky jsou obzvlášť sladké rozinky sušené z vinných odrůd, s velkými a bezsemennými plody - zpravidla žlutými. Při nákupu rozinek mějte na paměti, že zlatě zbarvené rozinky bez pecek jsou obyčejné rozinky, které získaly svou barvu sířením. K tomu se používá oxid siřičitý.

Oxid siřičitý - E220

Naprostá většina sušeného ovoce je ošetřeno konzervantem E220, který má vliv na výslednou barvu sušeného ovoce - je zachována původní jasná barva. Tento konzervant chrání sušené ovoce před růstem plísní a baktérií. Bez jeho použití je sušené ovoce nevzhledné, má většinou tmavou barvu. Na rozdíl od ošetřeného ovoce, jsou nesířené plody v chuti přirozenější (lahodnější). Nežádoucí účinky tohoto konzervantu nemůžeme přejít bez povšimnutí, protože siřičitany v obsaženém sušeném ovoci vyvolávají bolesti žaludku, bolesti hlavy, nevolnost a problémy astmatického charakteru.

Oxid siřičitý se vyrábí synteticky zahříváním rudy s obsahem síry. Při výrobě sušeného ovoce, které oxidem siřičitým nebylo ošetřeno, jsou tím pádem vyšší nároky na použitou technologii, tudíž i cena konečného produktu musí v sobě tyto náklady odrážet. Jinak řečeno - za horší vzhled nesířených plodů, dostáváme vyšší kvalitu a nezkreslenou chuť toho či onoho sušeného ovoce.

Proč máme jíst rozinky? 

Rozinky jsou koncentrovaným zdrojem energie, cukrů a živin. Nedostatek železa v krvi způsobuje únavu, slabost, hučení v uších, dušnost, malátnost, zácpu, nadýmání, bolesti hlavy, podrážděnost, nekoncentrovanost, bledost a větší sklon k infekcím. Rozinky obsahují dostatečné množství železa, ale i draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, zinku a bóru. Bór se spolupodílí na pevnosti kostí a chrání před osteoporózou.

I když rozinky obsahují velké množství sacharidů, překvapivě zabraňují vzniku zubního kazu. Obsahují tzv. fytonutrienty, které v ústní dutině brzdí vývoji nepříznivých bakterií, jež zapříčiňují kazivost chrupu. Obsažené antioxidanty v rozinkách mají velký význam pro prevenci rakoviny, neboť zabraňují zhoubnému množení buněk a podporují mezibuněčnou komunikaci. V rozinkách najdeme mnoho různých vitamínů - např. A, B1, B2, C či E.

Praktické rady:

Rozinky je dobré skladovat v uzavřených nádobách. Pokud se skladují příliš dlouho, cukr uvnitř může zkrystalizovat. Vytvořené krystalky lze však rozpustit krátkým ponořením do nějaké tekutiny - třeba do alkoholu, ovocné šťávy, mléka či teplé vody. Pozor by si měli u rozinek dávat majitelé psů a koček, protože jsou pro tyto zvířata jedovaté! Jestliže rozinky zalijete čerstvě vymačkanou citronovou šťávou (rozinky musí být zcela ponořené), a po dobu 12 hodin je necháte v této lázni macerovat, získáte vitaminovou bombu, která vás v zimním období ochrání před nachlazením a chřipkami

 

 Banner-O

 

 

 

Hmotnost 0.5 kg
 
 

Newsletter

Nevyplňujte toto pole:

Přihlášení

Nemůžete vyplnit toto pole
 
 
 


Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.