Milfina - smetana ke šlehání - Smetana

Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení 0 hodnocení
 

Smetana ke šlehání - 36 % tuku. Množství 250 ml. Alpské mléko garantuje tomuto produktu čerstvost a kvalitu. Vyrobeno bez použití genetických technik. Produkt neobsahuje karagenan ani jiné stabilizátory. Složení: Smetana, tuk min. 36 %. Po otevření ihned spotřebujte.

Výživové hodnoty:

na 100 ml:

Energetická hodnota:

1419 kJ (344 kcal)

Tuky 36 g z toho nasycené mastné kyseliny 24 g

Sacharidy 3,1 g

Bílkoviny 2,0 g

Sůl 0,09 g

 

Dostupnost Skladem
Cena 45 Kč
Počet (ks)

   

Kód produktu 40
Výrobce Milfina
Kategorie Smetana ke šlehání
 
 

Co je to šlehačka?...

To je v podstatě hustý krém, který vzniká ušleháním metlou. Podle české legislativy má smetana ke šlehání nejméně 30 % mléčného tuku. Kupříkladu americká FDA považuje smetanu od 36 % tuku za tzv. těžkou smetanu, čili heavy cream. Pokud smetana obsahuje 33 % tuku a více, pak máte tu záruku, že bez potíží ušleháte dostatečně hustou šlehačku. V opačném případě, tedy pokud obsahuje méně než 30 % tuku, jen stěží vyrobíte konzistentní šlehačku.

Jestliže smetana obsahuje 35 % a více tuku, smí být označena jako vysokotučná. Z kulinářského hlediska potom takováto smetana patří k tomu nejlepšímu, co současný trh nabízí. Kromě obsahu tuku je u smetany z pohledu kvality, rozhodující také to, čím je ošetřena, neboli jinak řečeno - konzervována.

Jsou známé dvě metody, jak smetanu ochránit před zkažením. To se provádí buď pasterizací, nebo UHT ohřevem, tj. zahříváním vysokou teplotou. Je pravdou, že UHT postup prodlužuje trvanlivost smetany. Tímto způsobem ošetřený produkt nepotřebujete skladovat v chladničce, můžete jej tedy skladovat při pokojové teplotě. Jenomže si musíme uvědomit, že tím jak dochází k zahřátí smetany až na 135 stupňů Celsia, se výrazným způsobem snižuje kvalita její šlehatelnosti.

Tudíž, aby bylo vůbec možné UHT smetanu našlehat, musí se ještě „dochutit“ různými éčky. K tomuto účelu se běžně používá E407 - Karagenan. Tento sulfátový polysacharid se ve smetaně využívá jako želírující látka a emulgátor, díky čemuž lze i „uvařenou“ smetanu spolehlivě našlehat.

I když se karagenan vyrábí z červených řas, do kterých se při výrobě přidává etanol, metanol či isopropanol, může tento relativně neškodný stabilizátor u někoho vyvolat alergické reakce, např. kopřivku. Studie na zvířatech však prokázaly, že při vysokých dávkách poškozuje střeva.

Smetana, která je nabízena v našem obchodě, neobsahuje výše popisovaný stabilizátor, je pasterována, ale není ošetřena UHT metodou. Díky tomu obdržíte výrobek, který lze s nadsázkou označit za čerstvou smetanu. Zbytečně se přeci neříká, že čerstvosti se nic nevyrovná!

                             

 

Jakmile jednou ochutnáte tuhle alpskou smetanu, jinou už chtít nebudete!!

 

krávy

Hmotnost 0.25 kg
 
 

Newsletter

Nevyplňujte toto pole:

Přihlášení

Nemůžete vyplnit toto pole
 
 
 


Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.